Trăirea liturgică şi duhovnicească - temelia slujirii în Biserică

       În perioada Postului Mare, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani, în colaborare cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi, desfăşoară un schimb de experienţă cu tema „Viaţa liturgică şi duhovnicească din seminariile botoşănene“.

Ieri,4 aprilie 2013, la Seminarul Teologic din Botoşani a avut loc conferinţa „Viaţa duhovnicească înaltă a tânărului seminarist, condiţie a unei preoţii de certă vocaţie“ susţinută de Părintele Dr. Ioan Valentin Istrati, redactor-şef al Portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cadrul didactic asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi.

       Conferinţa a subliniat necesitatea unei conduite specifice elevului seminarist, în care trăirea vieţii liturgice trebuie dublată de un program personal de studiu şi vorbire cu Dumnezeu. Părintele Ioan Istrati a arătat trei coordonate fundamentale ale unei pregătiri pentru preoţie în seminarul teologic: rugăciunea vie ca vorbire cu Dumnezeu şi sinonim al teologiei adevărate, atât cea comunitară în programul liturgic cât şi cea personală zilnică, lecturile personale care edifică interioritatea teologică a viitorului slujitor al lui Dumnezeu, fundamentează cultura generală şi actualizează duhul de trăire al Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, şifraternitatea sinceră comunitară, în care ajutorul reciproc, modelele, sfatul bun, solidaritatea în studiu şi în fiecare aspect al vieţii pregătesc în mod profetic vocaţia de părinte (tată) a viitorului preot.

       După conferinţă, Părintele Spiritual al Seminarului din Dorohoi, Pr. Ionuţ Apetrei, a subliniat necesitatea unui program liturgic intens, în care toţi elevii să fie implicaţi în rugăciune şi slujire, şi care trebuie continuat prin rugăciune personală. Liturghia - a spus părintele - este inima programului unui seminarist şi trebuie să fie înţeleasă şi trăită profund de toţi seminariştii. De asemenea, Spovedania seminaristului nu trebuie să fie o formalitate liturgică, ci o Sfântă Taină care să pregătească pe viitorii preoţi pentru duhovnicie.

       Apoi, Părintele Spiritual Gabriel Ţifrea a vorbit despre necesităţile duhovniceşti ale elevului seminarist dar şi despre un deziderat al uniformizării programului liturgic în seminariile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

       Întrunirea a continuat cu o piesă de teatru susţinută de Trupa "Euphorie" a Seminarului botoşănean, de un recital folcloric al unor solişti din cadrul Grupului "Doruleţul" al Seminarului şi de o consultare între profesorii şi elevii de la cele două seminarii despre dorinţele şi necesităţile liturgice ale seminaristului.

       Ziua s-a încheiat cu un pelerinaj la Mănăstirea Vorona, vatră a spiritualităţii monastice moldovene şi far duhovnicesc al regiunii.

Participanţii au arătat necesitatea organizării sistematice a unor asemenea întruniri inter-seminariale, care au ca scop edificarea unui dialog roditor şi co-responsabil între profesori şi elevi, pentru clădirea unei autentice vieţi de trăire creştină a elevului care se pregăteşte să slujească lui Dumnezeu.