Pentru a-i ajuta pe elevii seminariști să progreseze duhovnicește, în perioada de început a postului închinat marii sărbători a Crăciunului, la Seminarul Teologic Liceal Orodox ”Sf. Gheorghe” din Botoșani au demarat două proiecte educaționale: Consiliere duhovnicească vs. Consiliere psihologică și Săptămâna duhovnicească.
Primul proiect amintit se va desfășura pe întregul parcurs al anului școlar 2015 – 2016, în colaborare cu Protopopiatul Botoșani, din echipa de implementare a proiectului făcând parte toți profesorii diriginți, coordonatori fiind preotul spiritual Țifrea Gabriel și doamna inspector școlar Hodan Cătălina.
Proiectul își propune să aducă speranța, credința și încrederea în forțele proprii în viața tinerilor seminariști, prin dobândirea sentimentului de membrii ai familiei lărgite, care este Biserica, în cadrul căreia nimeni nu este lăsat singur. S-a plecat de la premisa potrivit căreia consilierea este o formă de învățare socială care-i poate ajuta pe seminariști să depășească anumite contexte critice ale vieții de elev.
Concret, în cadrul orelor de consiliere, conform unei programări, vor fi invitați toți preoții care, în trecut, au fost profesori ai Seminarului Teologic din Botoșani pentru a susține prelegeri ce abordează teme cum ar fi: ”Duhovnicul – îndrumător al tinerilor”, „Rugăciunea în viața tinerilor”, ”Spovedania tinerilor teologi”, ”Sfinții – modele pentru seminariști” etc.
Se dorește ca tinerii seminariști să conștientizeze importanța practicării unei teologii a rugăciunii, a experienței duhovnicești pe care au avut-o sfinții, având în vedere afirmația: ”dacă te rogi ești teolog și dacă ești teolog roagă-te”.
Al doilea proiect menționat s-a desfășurat în perioada 23 – 28 noiembrie și a vizat, în principal, intensificarea rugăciunii și practicarea virtuților de către elevii seminariști.
Coordonatorul activităților desfășurate în această perioadă, preotul spiritual Țifrea Gabriel, a invitat pe data de 23 noiembrie, pe ieromonahul Siluan Antoci, stareț al mănăstirii ”Sf.Cruce„ din jud. Neamț, să susțină conferința cu tema: ”Tânărul teolog și darul libertății sale”. Plecând de la textul din Epistola I Corinteni a Sfântului Apostol Pavel: ”Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite dar nu mă voi lăsa biruit de ceva”, părintele stareț le-a explicat seminariștilor cât de important este să-și folosească darurile primite de la Dumnezeu spre mântuirea lor și a semenilor lor.
De asemenea, părintele le-a vorbit elevilor și despre faptul că secularizarea îi poate afecta în mod negativ doar pe cei care nu duc o viață duhovnicească reală.
Pe data de 25 noiembrie, în paraclisul școlii s-a săvârșit slujba Sfintei Taine a Maslului, participând și membrii grupului psaltic ”Sf Ioan Iacob” din Botoșani. La sfârșitul slujbei, s-au rostit rugăciuni de binecuvântare a tinerilor participanți la acest moment de împreună rugăciune.
Pe data de 27 noiembrie, în cadrul Sfintei Liturghii, tinerii seminariști care s-au spovedit și s-au pregătit îndeplinind canonul primit de la duhovnic, au primit Sfânta Împărtășanie ”spre iertarea păcatelor și spre viața de veci”.
Pe data de 28 noiembrie, un grup numeros de seminariști, însoțiți de preotul spiritual și alți câțiva profesori, au întreprins un pelerinaj la sfintele mănăstiri Bogdana, Putna și Sihăstria Putnei din județul Suceava. Scopul acestui pelerinaj a fost îmbogățirea spirituală, schimbarea sinceră și profundă a vieții participanților și îmbunătățirea relației lor cu Dumnezeu și cu semenii.
Astfel, seminariștii fiind motivați de o puternică dorință de a primi ajutorul lui Dumnezeu, spre a-și cultiva vocația de slujitori ai Sfintelor Altare, s-au închinat la racla cu sfintele moaște ale Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți, săvârșind și acatistul său și s-au rugat la mormântul Sf. Voievod Ștefan cel Mare rostindu-i acatistul.
Prin astfel de activități se dorește accentuarea dimensiunii duhovnicești, spirituale, bazată pe experiență a teologiei practicate în cadrul Seminarului Teologic din Botoșani.