Binecuvântare pentru noul an şcolar
Anul acesta festivitatea de deschidere a Noului An Școlar din data de 13 septembrie a debutat cu intonarea Imnului Național al României „Deșteaptă-te române” și a continuat cu slujba de Tedeum oficiată de un sobor de preoți ai Seminarului Teologic „Sf. M. Mc. Gheorghe” Botoșani.
P.C. Părinte profesor Partenie Apostoaie a prezentat cuvântul de binecuvântare pentru toți elevii și profesorii români de pretutindeni, adresat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anul școlar 2021-2022꞉
„Cu dragoste părintească, binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii, învățătorii și profesorii români de pretutindeni, la începutul anului şcolar 2021-2022.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 An omagial al pastoraţiei românilor din afara României. Prin slujitorii ei, Biserica Ortodoxă Română îi sprijină și încurajează credincioşii ortodocşi români din afara granițelor țării, înțelege bucuriile lor, dar și greutățile cu care aceștia se confruntă.
Prin evenimentele culturale și acțiunile social-filantropice, organizate la nivelul Patriarhiei Române, se creează și se consolidează legături spirituale între comunități românești din țară și cele din diaspora română. Astfel, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021, în Patriarhia Română s-a desfășurat Concursul Național Catehetic Biserica: familia românilor de pretutindeni, care s-a adresat copiilor din grupele catehetice parohiale din țară și din diaspora, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor. Grupurile de cateheză participante au realizat și au implementat miniproiecte având caracter cultural și filantropic, adresate cu preponderență familiei.
Copiii și tinerii au fost totdeauna binecuvântaţi de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Învăţătorul desăvârșit, Care i-a preţuit (cf. Matei 14, 21), i-a ajutat (cf. Luca 7, 11-15; 8, 41-56), i-a primit cu dragoste (cf. Matei 19, 13-15; Marcu 10, 13-16; Luca 18, 15-17) și i-a ascultat cu atenţie (cf. Matei 19, 16-22). Urmând atitudinea lui Iisus, Biserica a înţeles că arta educației copiilor și a tinerilor nu este o lucrare oarecare, ci ea este cea mai însemnată dintre arte. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Nu există nici o altă artă mai mare decât aceasta… căci ce este egal cu faptul de a armoniza sufletul și de a forma gândirea tânărului?” (Despre slava deșartă și cum trebuie părinții să–și crească copiii).
Pandemia actuală a afectat în mod direct educația copiilor și a tinerilor. Studiile recente evidențiază utilitatea, dar și limitele educației on-line: stres, oboseală mentală, manifestări depresive, pierderea motivației, dificultăți în gândire, în concentrare și în luarea deciziilor. O educație temeinică pentru viață include experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în Școală, în viața Bisericii și a societății.
În contextul tradiției românești și europene, este cunoscut rolul determinant al Familiei și al Bisericii în educarea copiilor și a tinerilor de-a lungul timpului. Astăzi, când, sub influența unor ideologii secularizante, este diminuată contribuția acestora în domeniul educației, devine şi mai necesară cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a oferi copiilor și tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar.
Cu prilejul începutului anului şcolar 2021-2022, ne rugăm lui Dumnezeu să îi ocrotească pe elevii, părinţii, învăţătorii şi profesorii români din România şi de pretutindeni, să le dăruiască sănătate şi mult ajutor, pace şi bucurie, pentru ca lucrarea lor să fie binecuvântare şi bucurie pentru Biserică, Familie și Societate!
Cu multă preţuire şi părinteşti binecuvântări,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.
De asemenea, Înalpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, a acordat două burse de merit pentru rezultate deosebite la învățătură și realizări în plan spiritual în valoare de 1.000 de lei fiecare. Bursele de merit au fost repartizate elevilor Bașchir Ionuț - Andrei din clasa a XI-a A și Cozma Maria din clasa a XII-a B.
Părintele profesor Partenie Apostoaie a accentuat într-un frumos cuvânt de încurajare și motivare importanța celor trei mari piloni ai societății noastre꞉ Biserica, Școala și Familia꞉
„Dragi tineri, vă doresc să aveți sănătate, bucurii, capacitatea de a crea prietenii frumoase, durabile. Și nu uitați, prietenia cu Școala. Părinților nu ne lăsați singuri. Aduceți-vă aminte că familia este Biserica de acasă. Și de acolo încep rădăcinile educației. Dragi colegi profesori, bucurii, sănătate și să deveniți generatoare de lumină pentru generațiile de astăzi, care de multe ori orbecăie. De multe ori rătăcesc prin multe și variate forme ale întunericului”.
Echipa Seminarului Teologic Liceal „Sf. M. Mc. Gheorghe” Botoșani urează tuturor elevilor mult success, sănătate și putere de muncă.