Ce înseamnă pentru mine șahul

De când am văzut pentru prima oară tabla de șah, la opt ani am știut că mă voi dedica acestui sport al minții cum i se mai spune. Deși mi s-a părut greu la început să învăț toate piesele, pătratele și deschiderile, curiozitatea de a explora misterioasa lume a șahului m-a atras prea tare pentru a spune ”nu”.

M-am bucurat, la început, de susținere când am intrat în micuța familie a șahiștilor, am fost acceptat cu plăcere chiar dacă eram începător. La primul meu concurs a fost foarte greu deoarece am concurat cu copii care se pregăteau de la cinci ani ! Am perseverat și, cu mult efort, am reușit să triumf asupra unora care acum sunt mari nume ale șahului botoșănean.

Dacă ar trebui să răspund  la întrebarea ”ce înseamnă pentru mine șahul?” aș răspunde că înseamnă totul. Fiind licean, mă simt mai puțin tentat să pierd ore întregi la calculator la fel ca ceilalți colegi de vârsta mea deoarece MAREA TENTAȚIE o reprezintă pentru mine ȘAHUL.

Pot spune că debutul meu în ”lumea medaliilor” a început în acest an la un concurs la Câmpulung unde am obținut locul al doilea și medalia de argint (cu toate că am fost la egalitate de puncte, departajarea s-a făcut pe vârste, locul întâi revenindu-i celui mai tânăr șahist). Au participat sportivi de la cluburi renumite din Moldova printre care județele Botoșani, Suceava și Vaslui. La finalul celor nouă runde Botoșaniul  a triumfat obținând locul întâi și Cupa Unirii. Am luat locul trei pe județ doi ani la rând și sper să merg mai departe la concursuri. Am fost încurajat de profesorii mei, niște oameni minunați – domnul  Mihai Diaconu și doamna Silvia Diaconu care au ajutat pe alți copii să-și scrie numele printre marii șahiști ai Botoșaniului.

Ultima competiție la care am participat, susținut fiind de domnul profesor de la Seminarul Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani  a fost cea de la Lugoj : Concursul Național Open Lugoj, ediția a III-a la care am obținut medalia de aur (locul I).

Cum îmi văd eu viitorul ? Pun foarte mult suflet în ceea ce fac și cred că asta spune totul. Mi-aș dori ca și eu, la rândul meu, să ajung să îndrum pe copii în minunata lume a șahului.

MARIAN COȘMAN

elev în clasa a IX-a B

secţia Teologie - Patrimoniu