I: Ce efect credeţi ca va avea această conferinţă asupra oamenilor, ţinând cont de faptul ca sunt prezenţi nu numai creştini ortodocşi ci şi creştini de alte confesiuni?
R: Eu sper să nu-i fi supărat şi să fi inţeles că mesajul nostru a dus tocmai la întărirea unităţii in jurul lui Hristos. A unui neam rătăcit si zburătăcit.
I: Într-o alta conferinţă de-a dumneavoastra (vă urmăresc de ceva timp pe YouTube), spuneaţi că aveţi multe rude adventiste. Cum aţi ajuns sa fiţi tocmai preot?
R: Aha, deci eşti cu securitatea, de zici că mă urmăreşti. Pur si simplu, chemarea lui Dumnezeu. Eu am zis că dacă tot a strigat după mine mă supun. Putea să mă cheme la orice altceva, răspundeam la fel de activ.
I: Urmeaza să ajungă la conducere o generaţie tânără, crescuta cu tablete si smartphone-uri dar fără acea frică de Dumnezeu cu care au fost crescuţi bunicii şi străbunicii noştri. Ce sfaturi le daţi viitorilor preoţi, seminariştii de astăzi, care vor sluji pentru o astfel de generaţie?
R: Să fie foarte atenţi să nu fie furaţi de smartphone-uri si de toate cele, să-şi vadă de cartea de rugăciuni care e cea mai buna tabletă din câte am întâlnit până acum. Se deschide şi se citeşte: cât mai des şi cât mai adânc.
I: Se pune din ce în ce mai des problema numărului de preoţi si biserici ortodoxe raportat la numărul de locuitori ai României. Ce părere aveţi?
R: Este o prostie! România are în continuare un lăcaş ortodox la 1083 de crestini ortodocşi. La celelalte culte este câte un lăcaş la 12-24-34 de creştini.
Mai e de lucru la capitolul ăsta. Eu nu cred ca numărul de biserici va duce la creşterea credinţei. Ci cred că utilizarea lor in favoarea credincioşilor la transparentizarea lor va duce de fapt la creşterea calităţii actului educaţional şi de cult.
Curelariu Teofan Justinian – XI A
Cascaval Ionut Andrei – XI A
Aleph – jurnalism religios