Miride de tradiţie pentru seminariştii botoşăneni

În data de 21 martie 2017, elevii Seminarului „Sf. Gheorghe” din Botoșani au răspuns afirmativ invitației făcute de colegii lor de la Seminarul „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, de a petrece o după amiază  împreună.  Odată ajunși în Iași, gazdele ospitaliere ne-au întâmpinat cu căldură și ne-au poftit la masă. A urmat apoi un moment artistic suținut de grupul folcloric „Dorulețul” al seminarului botoșănean, coordonat de doamna profesor Iustina Irimia-Cenușă, cu câteva melodii popularen și continuat de seminariștii ieșeni care au interpretat piese din repertoriul lui Anton Pann.
După acest moment, am fost conduși la Palatul Culturii să vizităm expoziția unicat „IA AIDOMA”, o expoziție ce aduce în fața vizitatorului  40 de replici ale unor ii românești vechi și foartevaloroase,aflate la muzee din toată lumea dar și din colecții personale. Ghidul nostru a fost un tânăr și pasionat elev al seminarului ieșean, Gabriel Andrei Gherase, care ne-a descifrat mesajele înscrise cu ac și ață, cu trudă și migală pe valorasele ii. 
De la Palatul Culturii, ne-am îndreptat către Sectorul pentru tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, unde, am fost întâmpinați cu voioșie de către un grup de tineri și adulți pasionați de tradiție și folclor. Aceștia ne-au dezvăluit câteva dintre tainele cusutului și totodată, ne-au lansat provocarea de a încerca să deprindem și noi cât mai curând acest meșteșug. Și pentru ca ziua să se încheie într-un mod cu totul minunat, am trecut pe la catedrala mitropolitană din Iași, unde am primit binecuvântarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mulțumim din suflet elevilor Seminarului „ Sf. Vasile cel Mare” din Iași pentru această zi deosebită și pentru frumosul schimb de experiență.
(Maria Băicănescu, clasa a XI-a B)

Contact

Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" Botoșani

Adresa: Str. Prieteniei nr. 2, Botoșani 710077, România
Tel/Fax: 0231 581 773

Email: seminarul_bt@yahoo.com
Web:  www.seminarulbotosani.ro

 

Sait realizat de DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © 2012 seminarulbotosani.ro