În perioada 7 – 20 martie, Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” din Botoșani a fost gazda Muzeului Etnografic „Aleph”, un muzeu volant, unic în țară, care are ca scop promovarea valorilor tradiționale în rândul tinerilor.
Inițiatorii acestui proiect, elevi ai Seminarului Teologic din Iași, au avut ideea unui „altfel” de muzeu, care să „viziteze” cât mai mulți tineri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și care, contrar regulamentelor interioare ale tuturor celorlalte expoziții, îți îngăduie sau, mai mult decât atât, chiar îți recomandă să atingi exponatele. Din Iași, Muzeul Etnografic a pornit spre târgul Botoșanilor, acolo unde a fost întâmpinat cu cântece tradiționale, cu dor de autentic și cu sete de cunoaștere de către elevii Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” din Botoșani.
Timp de două săptămâni, tinerii botoșăneni au putut să admire îmbrăcămintea predecesorilor noștri, să-și imagineze cum arăta o zi din viața țăranului român și să înțelegă că valoarea unei cămăși nu era dată de o anumită firmă producătoare, ci se cântărea în zile și nopți întregi pe care gospodinele le petreceau cosând la aceste neprețuite nestemate ale culturii tradiționale românești cu multă trudă, măiestrie și dragoste.
Din Botoșani, Muzeul Etnografic a pornit spre Dorohoi, fiind găzduit de Seminarul „Sf. Ioan Iacob”, urmând, ca mai apoi, să ia calea tuturor seminariilor teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Salutăm, apreciem și susținem inițiativa acestor tineri ce au drag de neam și de tradiții.