Sf. Ioan Hrisostom – îndrumător al tinerilor seminariști

      În contextul declarării anului 2015 ca “an omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi “an comemorativ al Sf. Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, pe parcursul lunii mai ,la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” din Botoşani s-a desfășurat, la iniţiativa elevilor claselor a XI a, cu binecuvântarea părintelui director pr. prof. Constantin Zăiceanu şi sub coordonarea preotului spiritual Ţifrea Gabriel, proiectul educaţional “Sf. Ioan Hrisostom – îndrumător al tinerilor seminariști”.
     Prin desfășurarea unor astfel de activități extrașcolare se urmărește ca elevii să-și consolideze în mod practic cunoștințele teoretice dobândite la orele de curs. De asemenea, proiectul educațional amintit are menirea de a-i ajuta pe seminariști să afle cât mai multe informații despre viața și opera Sf. Ioan Gură de Aur care a fost un mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi precum și un dascăl al pocăinței, al rugăciunii și al milosteniei. Totodată, s-a dorit ca elevii să-și perfecționeze anumite gesturi liturgice legate de Sf. Liturghie.
     Activitățile desfășurate au avut atât caracter teoretic cât și practic. Concret, în fiecare zi de luni, elevii se întâlneau în sala de conferințe a școlii noastre pentru a susține scurte referate legate de viața Sf. Ioan Hrisostom sau având ca temă învățăturile desprinse de către dânșii citind opera acestui mare sfânt al Bisericii. În zilele de miercuri, elevii exersau în capela școlii rânduiala închinării preotului în biserică, îmbrăcarea veșmintelor preoțești, cădirea și rânduiala Sf. Proscomidii.
     Deosebit de îmbucurător este faptul că elevii au manifestat  interes sporit față de activitățile desfășurate, îndeosebi față de aspectele legate de practica liturgică.  

     "Participarea la această activitate mi-a oferit posibilitatea de a cunoaşte diferite aspecte ale Ortodoxiei şi m-a făcut să realizez cât de importante sunt valorile spirituale care ne definesc ca oameni" - Dănilă Andrei, cla a XI a A

     "Am ales să particip la aceste activităţi deoarece este necesar să cunoaştem valorile pe care le moştenim de la generaţiile trecute şi care contribuie la bogăţia sufletului şi unitatea credinţei ortodoxe" - Gînga Cristian, cls a XI a A

Contact

Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" Botoșani

Adresa: Str. Prieteniei nr. 2, Botoșani 710077, România
Tel/Fax: 0231 581 773

Email: seminarul_bt@yahoo.com
Web:  www.seminarulbotosani.ro

 

Sait realizat de DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © 2012 seminarulbotosani.ro