Noutăți

  • Fina
    Modifica Final de an școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani

    Anul școlar 2024/2025 s-a încheiat cu bucurie, flori și multe aplauze pentru elevii, părinții și profesorii  Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani. Seminariștii au parcurs cu succes încă o etapă importantă din viața lor, spre mândria părinților, care au fost plini de emoție.

    Reușitele elevilor noștri au fost răsplătite la final de an școlar în cadrul festivității de premiere ce s-a desfășurat  joi, 19 iunie 2025, la Centrul Social Multifuncțional de la Parohia Vovidenia din Botoșani.

    Momentul a început cu discursul părintelui director,  Prof. Dr. Daniel Dascălu, care a transmis un mesaj de recunoștință și apreciere pentru întreaga comunitate școlară a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, marcând astfel încheierea unui an plin de provocări și realizări, după care diriginții celor 11 clase  de liceu au oferit premii, cărți și diplome elevilor ce s-au evidențiat prin rezultate deosebite la învățătură, olimpiade și concursuri școlare, dar și bună purtare.

    În cadrul evenimentului festiv, părintele director a felicitat elevii care s-au remarcat prin performanțe amintite, evidențiind importanța muncii susținute, a pasiunii și a implicării colective, dar și pe toți membrii corpului profesoral.

    „Meritele acestor tineri nu ar fi fost posibile fără multă muncă, dar și fără îndrumarea atentă și devotamentul colegilor mei profesori, cărora le mulțumesc din toată inima și cu toată aprecierea”, a transmis părintele director.

    Totodată, a fost amintit faptul că școala nu este doar despre învățare, ci despre educație! Iar educația nu este doar despre cunoștințe și competențe, ci despre modelare și susținere, măsurabile în forța cu care copiii și tinerii  aduc prospețime și putere creativității, științei și culturii în comunitate. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani, elevii învață și se educă în acest fel, deschiși către sine, dar și către comunitate; comunică cu elevii din alte școli, colaborează, fac schimb de experiență și își dezvoltă personalitatea, toate acestea așezate pe temelia învățăturii de credință ortodoxă.

    În încheiere, părintele director a încurajat întreaga comunitate școlară să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru toate și să petreacă o vacanță de vară binemeritată, plină de odihnă și bucurii.

                                                                                       Bibliotecar, Pr. Ionescu Claudiu

  • Sărb
    Modifica Sărbătoare de suflet la Biserica Vovidenia – Absolvirea Promoției 2025 a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani

    Data de 2 iunie 2025 a fost o zi cu totul specială pentru elevii claselor a XII-a A și a XII-a B de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani, marcând solemn sfârșitul unei etape fundamentale din formarea lor umană și duhovnicească.

    Evenimentele au avut loc la Biserica Vovidenia și au debutat cu slujba de TeDeum, oficiată de părintele director Daniel Dascălu, părintele spiritual Irinel Puiu și părintele bibliotecar Claudiu Ionescu, în prezența elevilor, a profesorilor și a părinților.

    În continuare, sala de conferințe a Complexului Parohial  a găzduit festivitatea de absolvire, un moment încărcat de emoție, în care s-au rostit discursuri de mulțumire și de adio, s-au oferit simboluri și s-au rememorat amintiri.

    Elevii reprezentanți, Achițenei Ștefan-Iustinian (XII A) și Cojocariu Florina-Cătălina (XII B), au transmis în numele colegilor lor mesaje de recunoștință și reflecție asupra celor patru ani de formare.

    „Seminarul a fost pentru noi mai mult decât o școală – a fost o școală a sufletului. Aici am învățat nu doar să citim și să interpretăm Cuvântul lui Dumnezeu, ci să-l trăim” – a spus subsemnatul, subliniind dimensiunea spirituală a educației teologice.

    Florina a adăugat: „Am crescut împreună, am învățat unii de la alții și am format legături care vor dura o viață. Am învățat să privim lumea cu alți ochi, să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.”

    Diriginții celor două clase – domnul profesor Cezar Grădinaru (XII A) și doamna profesoară Crina Ștefan (XII B) – au fost omagiați cu căldură și recunoștință pentru rolul esențial avut în formarea elevilor, atât intelectuală, cât și morală. Discursurile  au alternat între umor și emoție sinceră, evocând amintiri dragi și expresii devenite emblematice în viața de clasă.  În cadrul festivității, domnul profesor Cezar Grădinaru, cu lacrimi în ochi, a rostit un discurs profund emoționant despre parcursul clasei sale. Doamna dirigintă Crina Ștefan a comparat clasa a XII-a B cu o barcă în care fiecare elev a vâslit în același ritm, ajungând cu bine la țărm. La final, părintele director Daniel Dascălu a amintit că această generație a început liceul în plină pandemie de COVID-19, dar a ajuns la final sănătoasă și împlinită, urând tuturor absolvenților mult succes în viață.

    Un moment aparte a fost oferirea cheii simbolice a succesului, elevei Maria Mocanu din clasa a XI-a B – un gest de continuitate și încredere în generațiile care urmează.

    Finalul festivității a fost marcat de proiecția unor videoclipuri ce au surprins cele mai frumoase momente din anii de seminar, stârnind zâmbete, aplauze și lacrimi în rândul celor prezenți.

    Această zi nu a fost doar un final, ci o încununare a unei formări în credință, în prietenie și în cunoaștere, sub ocrotirea Maicii Domnului și cu binecuvântarea celor care i-au însoțit pas cu pas. Absolvenții promoției 2025 pășesc mai departe cu inima plină și sufletul luminat. 

    (absolvent, șef de promoție -Achițenei Ștefan Iustinian)

  • Ziua
    Modifica Ziua Mediului

     În fiecare an, ziua de 5 iunie este o dată importanta pentru cei care iubesc natura, deoarece sărbătorim Ziua Mediului.În perioada mai-iunie 2025 s-au desfășurat numeroase activități care au avut ca tema generală grija față de mediu și folosirea rațională a resurselor. Anul 2025 stă sub semnul reducerii consumului de plastic și, în acestă direcție, profesorii coordonatori au încercat, prin activitățile desfășurate, să atragă atenția asupra consumului sustenabil.

    La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Gheorghe" Botoșani, (sub coordonarea profesorilor Preot Prof. Dr. Daniel Dascălu și Papuc Adina), elevii au fost implicați în două proiecte:

    • Ziua modei sustenabile , proiect desfășurat în parteneriat cu Liceul Tehnologic ,,Elie Radu” Botosani, Liceul ,,Dimitrie Negreanu".

    • ReMEDIU pentru MEDIU , proiect desfășurat in parteneriat cu alte unități de învățămînt: Colegiul Național „A.T. Laurian”  Botoșani ( prof. coordonator  Inspector scolar disciplina geografie,Prof. Dr. Teodora Ursulică ) și  Școala Gimnazială Nr. 10 Botoșani (prof. coordonator Mihai Maricica)

     

    Scopul a fost  lărgirea orizontului de cunoaștere al elevului prin oportunităţi de învăţare formală şi nonformală, prin situații concrete din viața de zi cu zi, pentru îmbogățirea cunoştinţelor, abilităţilor şi deprinderilor, a atitudinii pozitive pentru ocrotirea mediului înconjurător.

    Obiective:

    • Manifestarea interesului în activităţile de ocrotire a mediului precum şi promovarea regulilor de protejare şi respectare a naturii;

    • Stimularea activităţii în grup;

    • Stabilirea relațiilor de prietenie și dezvoltarea spiritului de comunicare şi încredere în forţele proprii;

    • Dobândirea unui sistem coerent de cunoştințe elementare despre mediul înconjurător care să le permit elevilor adoptarea unei atitudini corespunzătoare faţă de natură precum şi o comunicare adecvată cu acesta în plan afectiv, acţional, comportamental;

    • Identificarea de activităţi/comportamente umane negative care conduc la degradarea mediului

    • Adoptarea de către elevi a unei atitudini corespunzătoare în raport cu mediul înconjurător, contribuind astfel la protejarea naturii;

    • Promovarea conceptului de valori ecologice durabile în unitatea de învăţământ, în familiile elevilor şi în comunitatea locală, în scopul ieşirii din rutină, prin activităţi de educaţie pentru mediul înconjurător, desfăşurate în idea cultivării normalităţii în societate;

    • Creşterea gradului de sensibilizare a elevilor cu privire la necesitatea şi importanţa protejării mediului înconjurător, colectării selective a deșeurilor, apoi a reciclării-  pe domenii:

    • Educaţia ecologică şi protecţia mediului: educarea în spiritul protejării mediului înconjurător, dezvoltarea interesului de a descoperi şi crea lucruri noi din deşeuri, promovarea respectului faţă de natură şi pentru o viaţă sănătoasă;

    • Dezvoltarea unor abilităţi de viaţă: educarea gustului estetic, completarea instruirii elevilor prin diverse activităţi atractive, realizate prin îmbinarea armonioasă dintre activităţile şcolare şi cele extracurriculare, de educaţie nonformală.

    Grupul țintă, elevii claselor  VI-a, a IX a, a X-a, a XI-a de la școlile implicate în proiect, au arătat că, grija față de mediu nu ține cont de vârste sau școlile unde învată, ci este o abilitate de viață. Participând la activitățile propuse, elevii vor fi capabili să: 

    • Își dezvolte capacitatea de exprimare în diferite contextereale de viață; 

    • Aprecieze natura, importanța și necesitateaei in viața noastră; 

    • Deruleze activități zilnice de protejarea mediului înconjurător;

  • Conc
    Modifica Concertul pascal ”Primăvara Învierii”, celebrarea bucuriei și o emoționantă mărturisire de credință!

    Marți, în Sala ”Eminescu” a complexului ”Rapsodia” din municipiul Botoșani, s-a desfășurat, în prezența unui public numeros format din părinți, profesori și invitați, Concertul pascal ”Primăvara Învierii”, susținut de Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe” Botoșani.

    Evenimentul, plin de bucurie și de semnificație creștină, a fost nu doar o celebrare a vieții, care reînvie speranța și optimismul în inimile tuturor, ci a adus în prim-plan și necesitatea mărturisirii credinței în Hristos, o oportunitate de a reflecta asupra propriei noastre renașteri spirituale.

    În cuvântul de început, pr. prof. Claudiu Ionescu, bibliotecar în cadrul Seminarului Teologic, a vorbit despre experiența spirituală care ne îmbogățește sufletește, dar și despre asumarea credinței printr-o ”permanentă stare de reînnoire duhovnicească”.

    ”Primăvara Învierii este o expresie poetică și simbolică totodată, care indică reînnoirea naturii de primăvară, cu speranța și lumina adusă de Învierea Mântuitorului Hristos. Sugerează, apoi, începuturi noi, curățare sufletească, biruința Vieții asupra Morții și, desigur, bucuria reînvierii sufletului în lumina credinței. O credință care ne este tuturor de folos prin asumare, printr-o permanentă stare de reînnoire duhovnicească, dar și prin mărturisire”, a rostit pr.prof. Claudiu Ionescu.  

    Concertul a fost deschis de către ”creștinii cei mai curați”, preșcolarii de la Grădinița Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe”. A fost o explozie de bucurie, o adevărată sărbătoare a inocenței și a purității specifice copilăriei prin ritmuri vesele și versuri simple, care au transpus publicul în lumea plină de imaginație a celor mici.

    Cu povestea lui Pinocchio sau prin îndrăgitele personaje Greierul și Furnica, de la muzica antrenantă și veselă până la spontaneitatea cuceritoare a micilor interpreți, momentul preșcolarilor a bucurat publicul și a stârnit deopotrivă ropote de aplauze.  

    Chiar dacă într-o notă a sobrietății creștine, menită să readucă în inimile celor prezenți semnificația Învierii și a Mântuirii, Corul Filotheos (dirijor prof. Gheorghe Bulboacă) a readus frumusețea muzicii psaltice. Pentru ca seara să se încheie cu momentul oferit de Corul Biruitorii (dirijor Cezar Grădinaru), prilej de bucurie a inimii și de tihnă sufletească.

    ”Concertul tradițional pascal al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe” Botoșani are un caracter inedit de data aceasta, desfășurându-se la sfârșitul perioadei pensticostarului, aproape de sărbătoarea Înălțării Domnului, pentru că suntem în continuare în Lumina Învierii, salutându-ne pe mai departe în această vreme cu salutul Hristos a Înviat! Acest spectacol tradițional al Seminarului reunește grupurile noastre corale de muzică psaltică și de muzică liniară, dar s-a integrat foarte frumos de această dată și Grădinița Seminarului Teologic, în care foarte mulți copii descoperă nu doar micile gesturi ale pregătirii pentru viață în educația timpurie preșcolară, ci și adevărurile legate de credință, împărtășindu-se în mod frecvent cu Sfânta Euharistie, dar cântând și despre Înviere”, a precizat pr.prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Gheorghe” Botoșani.

    Prezent la eveniment a fost și pr.protopop Petru Fercal, dar și părintele Grigore Diaconu și alți preoți profesori de la Seminarul Teologic.

    ”În această perioadă suntem copleșiți de prezența deosebit de generoasă a părinților copiilor, a elevilor și a celorlalți reprezentanți ai oficialităților locale și județene, dar deopotrivă suntem bucuroși că Dumnezeu ne-a îngăduit să facem și de această dată un eveniment de suflet pentru suflet. De la titlul acestui concert – ”Primăvara Învierii” – căutăm să oferim speranța – de altfel și venirea lui Hristos este ”răsăritul cel de Sus”, iar Învierea arată că fiecare deșteptare a noastră trebuie să fie o depășire a greutăților și o regăsire a speranței pe mai departe. Însă Învierea de această dată redevine perimetrul central al credinței noastre, pentru că mare parte din confesiunile creștine, din tradițiile religioase cretine, nu vorbesc despre Înviere în același mod în care o facem noi, ortodocșii. În spațiul apusean se accentuează foarte mult Nașterea lui Hristos – Crăciunul, sau se accentuează foarte mult Pătimirile lui Hristos. Or tradiția răsăriteană accentuează în mod excepțional Învierea, pentru că fără Înviere nu se justifică nici una dintre celelalte mari etape ale Mântuirii – Nașterea sau Pătimirile lui Hristos. Iată de ce suntem bucuroși că Învierea devine un imbold și pentru elevii preșcolari, devine un temei și pentru elevii de liceu, pentru ca noi, cei maturi, să vedem în Înviere singura finalitate pentru care putem să ne trezim și mâine dimineață”, a conchis pr.prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani.

     

    https://stiri.botosani.ro/stiri/educatie/concertul-pascal-primavara-invierii-celebrarea-bucuriei-si-o-emotionanta-marturisire-de-credinta-foto-video.html

  • Ziua
    Modifica Ziua porților deschise la Grădinița „Îngerașilor"

    Sâmbăta, 24.05.2025, la Grădinița „Îngerașilor" a fost o zi plină de emoție și bucurie! Cei mici au fost întâmpinați cu căldură, zâmbete și voie bună de cadrele didactice, sărbătorind împreună „Ziua porților deschise". Preșcolarii, alături de părinți, au descoperit locul magic în care vor crește frumos, înconjurați de grijă, joc și învățare. Mulțumim tuturor părinților care astăzi au fost alături de noi! Va așteptăm cu drag să faceți parte din povestea copilăriei îngerașilor noștri, la Grădinița Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf.Gheorghe", "O grădiniță pentru minte, suflet și trup!”

  • Simp
    Modifica Simpozion Județean ,,Istorie, cultură și spiritualitate botoșăneană” la Seminarul Teologic din Botoșani

       Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani a organizat joi, 22 mai 2025, Simpozionul Istorie, cultură și spiritualitate botoșăneană, în cadrul proiectului județean cu același nume, înscris în CPEEJ, poz. 37, cu nr. 15898 din 14.11.2024.

        Scopul acestui proiect este  ca istoria, spiritualitatea și cultura județului Botoșani să fie cunoscută cât mai bine de către elevi și adolescenți.

       Participanții la Simpozion au  avut parte de o prezentare interactivă susținută de domnul profesor Rîznic Marius și Pr. Ionescu Claudiu, în cadrul căreia au fost scoase în evidență chipuri de duhovnici, eroi și mărturisitori ortodocși români din secolul al XX-lea cu origini botoșănene. 

       În acest context, atenția elevilor a fost îndreptată asupra  unuia dintre eroii mai puțin cunoscuți ai rezistenței anticomuniste botoșănene, elevul Mugur Călinescu, care a fost torturat de Securitate pentru că a îndrăznit să ceară libertate, dar și asupra părintelui Stelian Teodorescu (fost preot la Parohia Buzeni), ce  a cunoscut cruzimea detenției în  închisorile de la Suceava, Botoșani, Jilava, Aiud și Ostrov.

        În încheierea activității,  Pr. Prof. Dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, a subliniat cât de important este să ne cunoaștem înaintașii cu trecutul lor, cu valorile lor spirituale și culturale, să cultivăm memoria istorică, să conștientizăm răul creat de  anumite ideologii și, folosindu-ne de gândirea critică, să avem grijă ca acestea să nu se mai repete.

     

     

    Coordonatori proiect:

    Pr. Prof. Dr. Daniel Dascălu

    Bibliotecar, Pr. Ionescu Claudiu

  • FII
    Modifica FII RESPONSABIL! CIRCULĂ CORECT!

        Prin  legea firii  timpul  nu poate  fi  dat înapoi. Singura  modalitate  pentru ca evenimentele  nefericite  să nu  se  mai producă, o  constituie conduita preventivă.  Una  din coordonatele  prevenirii  este  educaţia  rutieră, prin  care elevul  să fie  conştientizat  în permanenţă de riscul  prezent  pe drumurile publice. 

       Educaţia  rutieră reprezintă o  latură esenţială  privind  integrarea în  civilizaţia  modernă. Indiferent  de vârstă, regulile  referitoare  la traficul  pe  drumurile publice  impuse  de societate  pietonilor  şi vehicolelor trebuie cunoscute şi respectate  cu  consecvenţă şi  responsabilitate. 

       Copiii, reprezintă grupul cel mai vulnerabil în ceea ce priveşte riscul rutier generat de indisciplina pietonală. În ultimii ani, adolescenţii au devenit tot mai des victime ale unor evenimente rutiere în calitate de pietoni, biciclişti sau conducători de mopede. Consecinţele acestor evenimente rutiere sunt din cele mai grave atât în plan personal, cât şi social. Astfel de evenimente generează o stare de vulnerabilitate şi insecuritate comunitară şi împiedică dezvoltarea unui climat de normalitate evolutivă. Subsumată educaţiei pentru formarea abilităţilor de viaţă, educaţia rutieră sau, mai degrabă, educaţia pentru prevenirea riscului rutier, urmăreşte formarea abilităţilor şi competenţelor rutiere personale, de grup şi sociale în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar şi  nu numai.

       De aceea, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” Botoșani a inițiat un proiect de educație rutieră intitulat „Fii responsabil! Circulă corect! care favorizează accesul la cultură şi civilizaţie privind educaţia rutieră la nivelul elevilor de liceu. 

       Legea nr. 42/2025 prevede că a treia săptămână din luna mai este instituită ca  „Săptămâna națională a siguranței rutiere”, motiv pentru care tinerii teologi au participat, joi 22 mai 2025, la o activitate de informare și prevenție rutieră, în cadrul proiectului amintit.  Astfel, Agent Șef Principal Ivanov Adrian și Agent Șef Adjunct Țurcanu Simona de la Biroul Rutier al Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani,  au prezentat principalele reguli de circulație, măsuri de prevenție și au subliniat importanța cunoașterii și aplicării acestora de către pietoni. La final, însoțiți de părintele director, prof. dr. Dascălu Daniel și doamnele profesoare Arăpașu Mădălina, și Papuc Adina, elevii au avut posibilitatea să cunoască mai bine o parte din cele mai moderne autovehicule de patrulare și intervenție din dotarea Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, dar și să interacționeze cu reprezentanții acestuia.

    În urma desfășurării proiectului „Fii responsabil! Circulă corect!, seminariștii botoșăneni prezenți au conștientizat că însușirea şi aplicarea corectă a  regulilor elementare de circulaţie rutieră şi înţelegerea necesităţii cunoaşterii şi  respectării acestora de căte pietoni sunt esențiale pentru viață.

     

    Coordonator Proiect, Pr. Ionescu Claudiu

  • Impr
    Modifica Impresii de călătorie în Proiectul „Poezia - mărturie din temnița comunistă”

          Întrucât, în data de 14 mai, începând cu anul 2017, comemorăm și totodată cinstim martirii din temnițele comuniste, un grup de 16 elevi, membri ai Coralei „Biruitorii” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani, împreună cu Pr. Prof. Dr. Dascălu Daniel, director al unității de învățământ, Pr. Prof. Ionescu Claudiu, Prof. Grădinaru Cezar și Prof. Rîznic Marius, a participat la a VI-a ediție a proiectului „Poezia-mărturie din temnița comunistă”, desfășurat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ocna Mureș și cu Penitenciarul Aiud, care a fost și gazda activității.  Tinerii seminariști au susținut un recital ce a cuprins poezii scrise de către martirii ce au pătimit în închisori, dar și compoziții muzicale adecvate momentului, cât și perioadei Penticostarului pe care o traversăm. 

          Zilele de 13-14 mai 2025 au fost o adevărată binecuvântare pentru tinerii teologi, aceștia având ocazia de a vizita un loc atât de încărcat de istorie precum orașul Aiud, Penitenciarul de Maximă Siguranță și Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la “Râpa Robilor”, ridicată pe locul gropii comune unde s-au descoperit nenumărate oseminte aparținând sfinților ce au pătimit la Penitenciarul Aiud.

          Evenimentul a reprezentat o călătorie spirituală și culturală, în care tinerii au descoperit într-un mod autentic fragmente de istorie și s-au simțit tot mai aproape de puterea credinței. Elevii au plecat spre casă încărcați cu noi cunoștințe despre atrocitățile regimului totalitar și persecuțiile asupra intelectualilor, preoților, profesorilor, elevilor și simplilor țărani care L-au mărturisit pe Hristos până la ultima suflare, pătimind chinuri de negrăit.

     Cimpoeșu Ștefan, clasa a X-a A

     

          O astfel de experiență încântătoare nu poate fi exprimată total în cuvinte, întrucât peisajele pitorești și construcțiile istorice nu ne aparțin nouă, oamenilor moderni, ci strămoșilor noștri ce au vărsat lacrimi și au râs de bucurie pe acele pământuri și în structurile arhitecturale. Faptul că pornim la drum împreună, ca niște necunoscuți și ne întoarcem ca o familie obosită de vastele cunoștințe dobândite este minunat. O metodă inedită de a capta valoarea și importanța monumentelor și a formelor de relief ce au suportat cândva greutatea strămoșilor noștri ortodocși. De la vârfurile munților ce poartă pe spinare fantastici șerpi de asfalt și până la Râpa Robilor unde călcăm nu ca niște mădulare uitate, ci ca niște nepoți însetați de cunoștință, ne umezește sufletul cu sentimente creștine, senzații de care nu suntem vrednici a le trăi sau a le discuta măcar. Noi ca elevi, ne începem pașii trăirii independente în astfel de momente vitale și ne bucurăm de prezența profesorilor în viețile noastre atât cât mai putem. Părintele Director Dascălu Daniel, Părintele Profesor Ionescu Claudiu, Domnul Profesor Grădinaru Cezar și Domnul Profesor Râznic Marius ne-au însoțit pe acest drum al descoperirii sinelui și ne-au îmbogățit mințile cu propriile lor cunoștințe și amintiri, care ne vor permite nouă să îi purtăm veșnic în gânduri și în suflete. Pe tot parcursul traseului am cunoscut oameni care ne-au primit cu brațele deschise în viețile lor. Drumul de întoarcere a fost cu atât mai frumos decât cel de plecare, întrucât emoțiile și teama de necunoscut și-au luat rămas bun, iar în lăuntrul nostru au rămas doar gânduri de satisfacție în urma experiențelor trăite. 

          Pentru mine personal, a fost ceva deosebit, întrucât traseul, destinația și grupul cu care am mers a fost unul unic, o întâmplare ce va rămâne înțepenită în minte și în suflet. În data de 14 mai, sărbătorim oameni ce au dat dovadă de virtuți și valori morale importante, sfinții și osândiții căzuți în închisorile cu regim anti-creștine. Astfel se poate observa că și intervalul de timp a fost unul binecuvântat, special, parcă rezervat pentru activitatea pregătită, activitate ce a trezit în inimile noastre profunde sentimente de prețuire și recunoștință pentru aceste modele de credință  - mărturisitorii din temnițele comuniste - pe care, asemenea eroilor, nu trebuie să-i uităm niciodată.

    Daniliuc Andrei-Valentin, clasa a X-a A

  • Ziua
    Modifica Ziua Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

    Anul 2025 a fost proclamat drept „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul XX”.

    Acești mărturisitori au suferit în timpul represiunii regimului comunist din România ce a avut loc cu precădere în perioada 1948-1964, în timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej

    În noaptea de 14-15 mai 1948 au fost arestați peste 10 000 de tineri, intelectuali, disidenți ai regimului comunist, motiv pentru care prin legea 127/201717, ziua de 14 mai a fost declarată „Ziua Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”. 

    Rezistența în fața morții din temnițele comuniste, s-a făcut printr-o viață spirituală intensă, prin credință și cultură. În celulele de detenție se practica rugăciunea inimii, profesorii universitari închiși țineau prelegeri de istorie, economie, filosofie etc; se învățau limbi străine, se recitau poezii, dar se și compuneau poezii. Cum versurile nu puteau fi scrise cu creion și hârtie, ele se transmiteau prin viu grai sau prin codul Morse, erau scrijelite pe pereți sau pe fragmente de săpun. Colegii de celulă memorau fiecare anumite versuri, astfel încât puteau fi apoi adunate în poezii. Modul acesta de paricipare la crearea poeziilor însuflețea nu doar poeții, ci și pe cei din jurul lor. Mulți dintre deținuți au început să scrie versuri, deși, înainte de a fi închiși, nu erau preocupați de poezie.

    Într-un loc în care moartea era mai prezentă decât viața, în care trecutul cu amintirile lui era prea departe și răscolitor, viitorul aproape inexistent, iar prezentul aspru și dureros, singurul sprijin pe care îl aveau deținuții era Cel de Sus. Hristos Dumnezeu și Maica Domnului le-au fost mângâiere, nădejde și întărire, fapt pentru care putem spune că  poezia a devenit, alături de credința în Dumnezeu, un sprijin moral și o componentă importantă în viața spirituală a deținutului.

    Această poezie constituie un document istoric, o mărturie despre toate aspectele vieții în detenție, începând cu arestarea, continuând cu anchetele, viața de celulă, motivațiile acțiunilor anticomuniste. 

    De aceea, biblioteca Liceului Tehnologic Ocna Mureșului a propus ca ziua de 14 mai să fie „Ziua Poeziei din temnița comunistă”, întrucât această poezie dă mărturie deplină, pe de o parte asupra experiențelor vieții carcerale ale deținuților politici, iar, pe de altă parte, vorbește despre frumusețea și noblețea sufletească a acestor deținuți, care în condițiile cele mai cumplite de tortură fizică și psihică au avut totuși o viață spirituală deosebit de intensă și de înaltă, rezistând practic în fața morții prin cultură și credință.

    Totodată a fost scris și un proiect cultural-educativ  intitulat „Poezia, mărturie din temniţa comunistă”, aflat la ediția a VI-a și inițiat de  același Liceu Tehnologic din Ocna Mureș, în anul 2018.

    Desfășurat în parteneriat cu mai multe licee și școli din țară,  proiectul s-a bucurat la ediția de anul acesta de participarea unui grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Gheorghe” din Botoșani, însoțiți de Pr. prof. dr. Daniel Dascălu, directorul seminarului, bibliotecar Pr. Claudiu Ionescu, prof. Cezar Grădinaru și prof. Marius Rîznic.

    Astfel, marți 13 mai 2025, tinerii  noștri seminariști au fost pelerini la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”-Râpa Robilor din Aiud, unde au aflat foarte multe lucruri importante despre mărturisitorii din temnițele comuniste și despre istoria încărcată de simbolistică a acestui lăcaș de cult-monument. 

    Miercuri, 14 mai 2025, pătrunși încă de emoția din ajun, membrii grupului au efectuat o vizită în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Aiud, unde au susținut un recital de poezie și au interpretat piese corale specifice momentului, dar și perioadei Penticostarului în care ne aflăm. 

    Evenimentul a fost moderat de cea care a inițiat și coordonat acest proiect, bibliotecar, doamna Luminița Bugan (Liceul Tehnologic Ocna Mureș) și Pr. Ionescu Claudiu, bibliotecar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani, de asemenea coordonator de proiect. 

    Dintre participanți, amintim pe omul de cultură Ioan Hădărig, directorul Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, doamna prof. Florina Moldovan, directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, Unirea, jud. Alba, doamna comisar Iulia Bara, coordonator al acestui proiect din partea Penitenciarului Aiud, precum și alți invitați, persoane private de libertate etc. 

    O prezență deosebită a fost cea a istoricului  dr. Dragoș Ursu, muzeograf la Muzeul Unirii Alba Iulia, care, pe parcursul evenimentului, a prezentat cartea domniei sale ”Reeducare și represiune în comunism”.

    În încheiere, Pr. Prof. Dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani,  a susținut un discurs de o mare valoare istorică, culturală și teologică structurat pe trei paliere esențiale: credința, poezia și memoria (ca obligativitate la neuitare). 

    Profund impresionați de această experiență inedită, seminariștii botoșăneni s-au întors acasă având convingerea că poeziile mărturisitorilor din temnițele comuniste reprezintă valori autentice, ce reflectă adevărata viață fizică și psihică a deținuților în toată complexitatea ei. Ele înfățișează aspecte importante ale vieții unei mari categorii de oameni într-o epocă foarte zbuciumată prin care a trecut poporul român timp de aproape 45 de ani.

     

    Bibliotecar, 

                                                             Pr. Ionescu Claudiu

  • CONȘ
    Modifica CONȘTIENTIZAREA PERICOLELOR DIN LUMEA CONTEMPORANĂ

           Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Gheorghe” din Botoșani a organizat astăzi, 12 mai 2025,  activități de prevenire și combatere a unei reale amenințări pentru oamenii din zilele noastre, aceasta fiind TRAFICUL DE PERSOANE. Temă aflată în dezbatere face parte din cadrul proiectului ,,Introducing Anti-trafficking curriculum at all 36 Orthodox Theological Seminaries in Romania”, proiect finanțat de către Fundația Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă care s-a desfășurat în colaborare cu Federația Filantropia și unitatea noastră de învățământ, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Gheorghe” din Botoșani. 

         Scopul activităților a fost de a îmbunătăți, într-o manieră semnificativă, abilitățile de educație ale elevilor și profesorilor, în ceea ce privește prevenirea/identificarea/asistența referitoare la problemele traficului de persoane. Elevii claselor a IX-a A, a IX-a B și a-IX-a C au realizat expoziție de lucrări (desene, simboluri/ecusoane privind acest eveniment), prelegeri, jocuri pe aplicația Kahoot și realizarea de cvintete. 

        În urma multitudinii de activități desfășurate în cadrul unității noastre școlare, pretindem că am reușit să-i conștientizăm pe elevi de existența pericolelor din viața sec XXI, unul dintre ele fiind înșuși TRAFICUL DE PERSOANE. 

     

     

        DIRECTOR, 

      PR. PROF. DR. DANIEL DASCĂLU